Evropska muslimanska mreža – EMM Saopštenje

Članovi Evropske muslimanske mreže (EMM) uznemireni su zbog položaja u kojem se nalazi njihov predsjednik, profesor Tarik Ramadan, koji je u Francuskoj optužen za silovanje. Smatramo da je pravosuđe pod pritiskom, u njegovom slučaju. Veliku zabrinutost, posebno, izaziva činjenica da su pojedini mediji prerano i bez ustručavanja osudili profesora Ramadana. Mi, odgovorni u EMM, veoma smo zabrinuti zbog ovakvih preuranjenih osuda, pogotovo kad imamo u vidu i druge slučajeve ozbiljnih optužbi u kojima je pretpostavka nevinosti zagaratnovana a koje podržavaju i političari i mediji.

Tražimo da našem predsjedniku, koji uživa našu punu podršku, bude zagarantovano njegovo osnovno pravo da bude tretiran s poštovanjem i dostojanstvom kao i bilo koji drugi građanin. Muslimani čitavog svijeta, a posebno u Evropi, prate razvoj ovog slučaja s punom pažnjom, naročito zbog pogoršanja zdravstvenog stanja profesora Ramadana koje zahtijeva hitni medicinski tretman.

Apelujemo na uzdržanost i mudrost svih strana u ovom slučaju u kojem se borba žena protiv seksizma i nasilja koje trpe koristi kao instrument optužbe protiv jednog muškarca. Pravosudni sistem mora da ima uslove za rad u mirnoj atmosferi i bez političkih pritisaka.

Nedostojno je i neprihvatljivo koristiti paravan tako gnusnog zločina čije su žrtve, na žalost, mnoge žene, za uništenje reputacije čovjeka i mislioca uvaženog u čitavom svijetu.


Brisel 15.02.108